Compound 160 Rear

Het tweeweg high / midrange luidsprekersysteem compound rear 160 is een rondstralende achterluidspreker die met bijvoorbeeld de compound 160/4 driewegluidspreker toegepast wordt, om een ruimtelijk effect te genereren. De geluidsafstraling is omhoog gericht. De afgestraalde geluidsenergie wordt door de kegel gedeeltelijk gereflecteerd, hierdoor ontstaat een sferische afstraalkarakteristiek. Op deze manier heeft het geluid overal in de ruimte een vlak frequentiebereik, die correspondeert met de ruimtelijke geluidsbeleving. De beste weergave wordt bereikt door deze boxen 50 centimeter tot 1 meter vanaf een wand te plaatsen.

Om samen met de compound rear 160 optimaal surroundgeluid weer te geven, moeten deze boxen in het ideale geval links en rechts een halve meter achter de luisterpositie geplaatst worden, en vormen ze samen met de hoofdluidsprekers een rechthoekig vierkant. Om het plaatsen in de ruimte te vereenvoudigen, kan de luidspreker van het statief genomen worden en op een plank of in een kast gezet worden. Deze luidsprekers kunnen in elk Dolby® -Surround- of meerkanaalssysteem toegepast worden.

Bijzonder interessant en aantrekkelijk is de mogelijkheid het surround sound-effect zonder extra apparaten met slechts een gewone stereo versterker te produceren. Al aan het begin van de jaren ’70 ontworpen David Hafler het Hafler circuit, een matrix voor de achterluidsprekers, waarmee het ruimtelijke effect van een stereo-opname verbeterd kon worden. Het verschilsignaal tussen links en de rechts bevat ruimtelijke informatie. Weergegeven over de twee achterluidsprekers, zoals hierboven reeds beschreven, opent het de ruimte aan de achterzijde en omgeeft het de luisteraar. Het daarmee bereikte ruimtelijke effect is beschikbaar zonder dure en kostbare surround apparatuur. Zelfs binaurale opnamen (bedoeld om alleen met hoofdtelefoon te beluisteren) kunnen zonder beperking met deze opstelling worden weergegeven. De Dolby surroundtechniek komt in principe overeen het deze Hafler schakeling, alleen is daaraan nog een ruisonderdrukkings- en een vertragingscircuit toegevoegd.

Bij de Hafler schakeling worden de achterluidsprekers tussen de beide plus klemmen van de voorluidsprekers aangesloten, zie de afbeeldingen voor 4 en voor 8 Ohm achterluidsprekers. Met deze truuk komt uit de achterluidsprekers het in fase verschoven verschilsignaal tussen links- en rechts of tussen rechts en links tevoorschijn. In samenspel met de voorluidsprekers wordt bij een akoestisch gezien kritische opstelling een opmerkelijk ruimtelijke weergave ontstaan, die u als een akoestisch hologram kunt beschrijven.

Bij veel opnamen kan zo een realistische weergave bereikt worden. De vier luidsprekers staan dan in een vierhoekige opstelling, zoals hiervoor beschreven.

Hierbij is van belang:

De toegepaste versterker moet bij de Hafler – matrix opstelling met een 4 Ohm schakeling een uitgangsimpedantie van 2 Ohm hebben.
Wanneer twee monoblokken toegepast worden, dan moeten beide minpolen van de luidsprekeraansluitingen worden doorverbonden.

Technische gegevens 
Nominale belastbaarheid60 Watt
Piekbelastbaarheid100 Watt
Impedantie4/8 ohm
Hoorbare frequentiebereik (-6dB)250-20.000 Hz
Gemiddelde geluidsdruk (1W / 1m) 86 dB
BouwprincipeGesloten
Netto volume1 Liter
Buitenmaten (H/B/D) 23/20/20 cm